روش های متداول تصفیه فاضلاب

: روش شیمیایی تصفیه فاضلاب

:در این روش با افزودن مواد شیمیایی به فاضلاب، فاضلاب را تصفیه می کنند معمولاً شامل

1- مخزن خنثی سازی و تنظیم PH فاضلاب خام

2- مخزن اختلاط سریع ماده شیمیایی و فاضلاب خام، با هدف اختلاط و تماس سریع منعقد کننده با فاضلاب خام

3- مخزن اختلاط کند با هدف تشکیل لخته های بزرگ تر قابل ته نشینی می باشد

4- مخزن ته نشینی یا جداسازی آب صاف از لجن و با هدف جداسازی لخته های لجن از پساب تمیز می باشد

6- واحد فیلتراسیون

7-مخازن عمل آوری و تزریق ماده شیمیایی موثر در تصفیه فاضلاب خاص شما طبق

8-فیلتر پرس جهت آبگیری لجن و تولید کیک لجن

می باشد این روش برای تصفیه فاضلاب صنایعی که قابل تصفیه بیولوژیکی نیستند استفاده می شود. و هزینه ساخت آن کم است و هزینه بهره برداری آن بخاطر خرید مواد منعقدکننده و دفع لجن تولیدی و آزمایشات جارتست بالا است.

 

روش تصفیه طبیعی یا بیولوژیکی فاضلاب:

در این روش با تقلید از طبیعت، فاضلاب توسط باکتری ها تجزیه می شود و نیاز به مواد شیمیایی ندارد فرآیندهای طبیعی تصفیه فاضلاب به دو گروه تصفیه بی هوازی و تصفیه هوازی فاضلاب تقسیم می شود.

 

فرآیندهای بی هوازی:

این فرآیند بدون حضور اکسیژن فاضلاب توسط باکتری های بی هوازی تجزیه و تصفیه می شود این فرآیند تولید بو می کنند و به بار نشستن آن حدود 6 تا 7 ماه طول می کشد استفاده از فرآیندهای بی هوازی برای تصفیه فاضلاب های قوی بسیار کاربردی است و تا 70 درصد از آلودگی فاضلاب را کاهش می دهد استفاده از فرآیند بی هوازی برای تصفیه فاضلاب با هدف استفاده از پساب خروجی برای آبیاری فضای سبز مناسب است ولی به منظور تخلیه به رودخانه،دریا و چاه جاذب حتماً نیاز به یک مرحله تصفیه هوازی دارد. نام های UASB-ABR نام های اختصاری فرآیندهای متداول بی هوازی است. فرآیند بی هوازی از آمیخته شدن فاضلاب خام ورودی با لجن کهنه و قدیمی موجود در سیستم و ته نشینی آن تشکیل می شود. مشکلات این فرآیند تغییرات ناخواسته PH در اثر خود فرآیند، نیاز به دمای بالای 35 درجه در فرآیند، بوی نامساعد و اشغال فضای زیاد… می باشد.

 

فرآیندهای هوازی:

فرآیند هوازی تصفیه فاضلاب برای پالایش فاضلاب های رقیق کارایی دارد و با هوادهی شبانه روزی فاضلاب در یک مخزن و جداسازی پساب شفاف در مخزن دیگر و برگرداندن لجن ته نشین شده به مخزن هوادهی اولیه، جمعیت باکتری برای تجزیه فاضلاب افزایش می یابد این فرآیند بی بو و کم جا است و پس از 30 روز پساب خروجی مناسب می دهد.فرآیند متداول هوازی، لجن فعال نام دارد که با توجه به توسعه آن به گونه های EAAS-MBBR-IFAS-MBR-SBR مورد استفاده سازندگان تصفیه خانه فاضلاب قرار می گیرد. فرآیندهای هوازی به گروه های رشد معلق یا رشد چسبیده هم تقسیم می شود که جهت طولانی شدن مطلب از توضیح در مورد آن خوداری می شود.تصفیه فاضلاب شهری بدلیل رقیق بودن و بارآلودگی پایین با روش هوازی تصفیه می شود.

 

پیش تصفیه

آشغالگیری، چربی گیری، دانه گیری، خنثی سازی، متعادل سازی بعنوان پیش تصفیه فاضلاب قبل از ورود فاضلاب به تصفیه خانه می باشد. مواد جامد معلق در فاضلاب از طریق ته نشینی و شناورسازی در پیش تصفیه از فاضلاب خام جدا می شود و فقط مواد کلوئیدی و محلول در تصفیه خانه فاضلاب تجزیه و حذف می شود و مواد جامد معلق در فاضلاب بعنوان عامل مزاحم می باشد و تصفیه خاصی هم بر روی آن در مخازن بعدی اتفاق نمی افتد.

گندزدایی

پساب تصفیه شده شفاف است ولی مملو از عوامل بیماری زا است با کلرزنی، تابش اشعه UV، تزریق گاز ازن یا نانوفیلتراسیون می توان باکتری ها و عوامل پاتوژن را حذف کرد.

 

تصفیه تکمیلی

فیلتر شنی ، فیلتر کربنی ، کاهش نمک های معدنی با RO یا سختی گیر بعنوان تصفیه تکمیلی و بازیافت پساب مورد استفاده قرار می گیرد.

 

جمع بندی

با توجه به حجم و نوع فاضلاب طراح فرآیند مناسب تصفیه را انتخاب می کند و در بسیاری از مواقع روش های مختلفی برای رسیدن به یک هدف وجود دارد پس طراح باید ارتباط فنی نزدیک با کارفرما برقرار کند و با همکاری یکدیگر گزینه مناسب را انتخاب کنند.

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *